حتما همه شما عزیزانی که در حال مطالعه این مطلب هستید، نام برند زارا به گوشتان خورده است. احتمالا از آن نیز خرید کرده باشید و یا حتی ممکن است همین الان یک لباس یا کفش زارا رو پوشیده باشید. پس اگر براتون جذابه، داستان موفقیت موسس برند، لباستون رو بدونید، پیشنهاد میدم این مطلب رو تا انتها بخونید.

آمانسیو اورتگا، موسس ایندیتکس

آمانسیو اورتگا (Amancio Ortega) یکی از ثروتمندترین خرده فروش های دنیا و فعال در صنعت مُد، موسس مجموعه ی ایندیتکس و صاحب سومین شرکت مد و لباس در جهان که حدود ۱۰۰ زیر مجموعه از جمله برند های معروف زارا و برشکا را دارد، در حال حاضر (سال ۲۰۲۱) با درآمد سالانه ۴۰۰ میلیون دلار و دارایی خالص ۷۴.۴ بیلیون دلار به عنوان نفر ۱۶ ام ثروتمند جهان شناخته شده است. اورتگا در سال ۲۰۰۹ از طرف وزارت امور خارجه اسپانیا “صلیب بزرگ افتخار بابت شایستگی های مدنی و اجتماعی” را دریافت کرد. او واسطه ها را حذف کرده است و با جمله معروف “از تولید به مصرف” پیش میرود. روش کار آن به “مُد سریع” معروف است.

داشتن تحصیلات ملاک موفقیت نیست

آمانسیو اورتگا گوانا در ۲۸ مارس ۱۹۳۶ (۸ فروردین ۱۳۱۵) در شهر بوسدونگو د ارباس، با جمعیت کمتر از ۱۰۰ نفر واقع در شمال اسپانیا متولد شد. آمانسیو هم اکنون ۸۵ سال سن دارد. تولد او مصادف با سالهای آغاز جنگ داخلی در کشورش بود. او آخرین فرزند خانواده فقیر اورتگا بود. اندکی پس از به دنیا آمدن آمانسیو آن ها به شهر کرونا مهاجرت کردند. پدر او کارگر راه آهن بود و مادرش خدمتکار خانه ها. زندگی آن ها در محل اسکان کارگران راه آهن سپری میشد. آمانسیو کودکی بسیار سختی را سپری کرد، آن ها حتی برای تامین خرج های روزمره زندگیشان نیز دچار مشکل بودند. همین موضوع باعث شد تا او در ۱۴ سالگی دبیرستان را نیمه کاره ترک کند و به سراغ کسب درآمد برود.

از پادویی تا بیزنس شخصی

اولین جایی که آمانسیو در آن شروع به کار کرد یک فروشگاه محلی به نام gala بود. در این فروشگاه پادویی میکرد و نقش دستیار را داشت. کمی بعد توانست دوخت و دوز را بیاموزد. این فرآیند یادگیری همینطور ادامه پیدا کرد تا در سن ۲۷ سالگی اولین کسب و کار خود را آغاز کرد. در تمام این سال ها مشغول یادگیری و جستجو برای شروع یک کار اساسی بود و همه اینها باعث شد تا با یک ایده مناسب کار خود را آغاز کند.

در دهه ۱۹۵۰ در اسپانیا یک جامعه متشکل از زنان مجرد به نام گالیسیا بوجود می آید و همین موضوع کمک بسیار شایانی به آمانسیو میکند، چرا که او در خط تولید خود از این خانم های مجرد استفاده میکند و اولین محصولات خود را مثل لباس شب، لباس بچه و لباس زیر را به دست آنان روانه بازار میکند.

نقل قول “هدف زارا دموکراتیک کردن صنعت مُد بود. برعکس این ایده که مُد را به عنوان امتیاز خاصی برای افراد خاصی در نظر می گیرد، ما صنعت مُد را در محصولاتمان به شکلی ارائه میکنیم که برای تمام مردم در دسترس بوده و از سلیقه ها، علایق و نحوه زندگی زنان و مردان الهام میگیریم.”

اولین ایده ثروت آفرین

آقای اورتگا در سال ۱۹۶۰ مدیر یک فروشگاه لباس محلی بود که تنها افراد انگشت شماری از آن محله، قدرت خرید لباس های گران قیمتش را داشتند. او از بارسلونا پارچه هایی با قیمت های مناسب تهیه و به صورت دستی الگو زده و آماده میکرد. با فروش این پوشاک در فروشگاه های محلی توانست ثروت اولیه برای شروع کسب و کار شخصی خود را جمع آوری کند.
بالاخره بعد از این همه تلاش و کسب تجربه در سال ۱۹۷۲ اولین تولیدی و خرده فروشی خود را به نام confecciones GOA تاسیس کرد. یکی از خلاقیت هایی که او در بیزینس به خرج داد، استفاده از اعضای خانواده در کارها بود. به طوری که برادرش مسئول تجاری، خواهرش حسابدار و خودش هم مسئول ایجاد مُد های جدید بود. در سال ۱۹۷۵ اولین فروشگاه را در مرکز شهر لاکرونیا افتتاح کرد و او را زوربا نامگذاری کرد. این نام بعدا به زارا ی امروزی تغییر پیدا کرد.

تشکیل هلدینگ در سال ۱۹۸۵

بعد از رسیدن به مقاطع خوبی در صنعت مُد و لباس، آمانسیو به همراه همسر اولش هلدینگ inditex را تاسیس کرده و confecciones GOA را زیر مجموعه آن قرار داد. بعد از تاسیس هلدینگ، آمانسیو اولین شعبه زارا را در کشور پرتغال افتتاح کرد. سپس به ترتیب در سال های ۱۹۸۹ و ۱۹۹۸ شعبه های بعدی در آمریکا و لندن افتتاح شدند. دهه ی ۹۰ گسترش فعالیت های بین المللی زارا بسیار افزایش یافت و به مکزیک و یونان و بلژیک و سوئد رسید. افتتاح این شعبات همراه با تبلیغات و گسترش زیر مجموعه های هلدینگ همراه بود. طولی نکشید تا برند های این مجموعه در تمام جهان شناخته شدند و در ۳۰ بازار بین المللی عرضه شدند.

inditex

اکنون ایندیتکس با حدود ۶ هزار و ۵۰۰ فروشگاه در ۸۸ کشور جهان و فروش سالیانه بیش از ۱۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون یورو تبدیل به یکی از بزرگترین خرده فروشی های مُد جهان شده است.
تا به امروز هلدینگ اورتگا حدودا ۱۰۰ زیر مجموعه و بیش از ۱۵۰ هزار کارمند را در خود جا داده است. امروزه این گروه تقریبا تمام محصولاتش را خودکفا طراحی و تولید میکند. زارا و دیگر زنجیره های ایندیتکس در ایتالیا، بریتانیا، ایالات متحده، آمریکای لاتین، ژاپن و کویت فعالیت میکند.

نقل قول “به نظر من یک جامعه با کار و تلاش و مشارکت همه اعضای آن توانمند و غنی میشود.”

ابتکار و نوآوری هر روزه در صنعت مُد و لباس باعث شد تا آمانسیو در کارش موفق شود. این شرکت مامورانی جهت دنبال کردن مد روز دنیا استخدام کرده تا خرده فروشی های زیر مجموعه هلدینگ ایندیتکس در کمترین زمان مدهای روز جهان را به مشتری برسانند. پروسه طراحی یک لباس تا عرضه آن در فروشگاه یک هفته بیشتر زمان نمیبرد. طبق آمار برند زارا سالانه ۱۲ هزار مدل پوشاک به بازار عرضه میکند. ایندیتکس محصولاتش را با تعداد کم، اما تنوع زیاد، حمل و ارسال میکند و اغلب از هزینه های سنگین انبار داری و هزینه های حراج برای فروش محصولاتی که فصل آنها گذشته است، که بین اغلب فروشنده ها در صنعت مد رایج است اجتناب میکند. کامپیوتری شدن تمام سیستم شرکت، اورتگا را قادر می ساخت تشخیص دهد چه زمانی برای افزایش موجودی انبارها مناسب است، یا چه طرح هایی در بازار افت کرده اند. ایندیتکس تنها کالاهایی را که می خواهد در فروشگاه هایش بفروشد تولید میکند و در واقع ساختار سازمانی شرکت مزیت عمده آن بر رقبا می باشد.

یک مثال از نحوه فروش در زارا

زارا

یکی از مدل های کسب و کار در زارا بدین گونه است که مثلا یک پکیج پاییزه طراحی و تولید میکند. سپس هر چند عدد از این پوشاک را به یک شعبه خود ارسال کرده و به فروش میرساند. سپس از لحظه ورود مشتری ها به مغازه تا لحظه خروج توسط کارمندان ثبت و ظبط میشود. فروشنده دقیقا زیر نظر دارد که مشتری از چه جمله هایی استفاده میکند و چه درخواست هایی دارد. تمام این مکالمه ها به دفتر مرکزی لاکرونیا منتقل شده و به تیم طراحان ارجاع داده میشود. سعی میشود تا طراحی و دوخت در نزدیک ترین کارخانه به آن نقطه انجام شود تا محصول خیلی سریع پاسخ نیاز مشتریان را بدهد. همین دلایل باعث شده تا زارا قادر باشد در صورت استقبال از یک نمونه لباس در کمترین زمان ممکن تعداد زیادی مدل از آن لباس به فروشگاه ها ارائه کند.

مشتریان زارا تنها مردم عادی نبودند و افراد مشهور و خاص زیادی از مشتریان ثابت هلدینگ آمانسیو بودند. ملکه لتینی اسپانیا، دوشس کمبریج، میشل اوباما، مری بری، اولیویا پالرمو، الکسا چانگ، کتی هولمز، سامانتا کامرون و ژانویه جونز از جمله افراد معروفی هستند که از زارا لباس سفارش میدهند.

کناره گیری از مدیریت بدون کم شدن ساعت کاری

در سال ۲۰۱۲ آمانسیو اورتگا از سِمت خود در ایندیتکس کناره گیری کرده و معاونش را به جای خود منصوب کرد. اما این موضوع اصلا باعث نشده تا اورتگا در کار خود سرد شود یا وقت زیادی را برای تفریح بگذارد. بلکه او هر روز یک مسافرت ۱۷ کیلومتری را برای رسیدن به شهرک صنعتی آرتیکسو طی میکند تا سر کارش برود و هیچ تعطیلی هم ندارد. هم اکنون در سن ۸۵ سالگی حدود ۶۰ درصد سهام شرکت متعلق به اورتگا است. تا قبل از سال ۲۰۰۰ میلادی هیچ عکسی یا ویدئویی از آمانسیو در رسانه ها پیدا نمیشد. در سال ۲۰۰۰ همزمان با عرضه عمومی اولین سهام شرکتش برای اولین بار در مقابل خبرنگاران قرار گرفت و تیتر اول روزنامه های اسپانیا شد. در کل زندگی حرفه ای فقط با ۳ خبرنگار مصاحبه کرده است و تمام این ها نشان میدهد او هیچ علاقه ای به حاشیه ندارد. در نوامبر ۲۰۲۱، ایندیتکس اعلام کرد که دخترش مارتا اورتگا پرز در آوریل ۲۰۲۲ رئیس هیئت مدیره خواهد شد.

نیکو کاری

نقل قول “بر اساس تجاربی که در طول رشدم به عنوان یک انسان کسب کردم، یک تاجر و کارآفرین به اصولی همانند همبستگی، تفاهم، تعهد، سخت کوشی، قابل اطمینان بودن و وفاداری پایبند است که من عمیقا آن ها را با ارزش می دانم.”

همچنین در کارهای خیر نیز پیش قدم است. آمانسیو به همراه همسر اول خود در سال ۱۹۸۶ یک بنیاد خیریه تاسیس کرد که بنیاد پیدیا نام گرفت. این بنیاد بشر دوستانه به افرادی که دارای معلولیت جسمی و ذهنی هستند، برای آموزش و آموزش بین رشته ای کمک میکند. این بنیاد از زمان شروع به کار جایزه های زیادی دریافت کرده است. در سال ۲۰۰۱ آمانسیو یک سازمان مردم نهاد دیگر را به نام fundacion amancio ortega تاسیس کرد که هدفش ارتقا علم، تحقیق، آموزش، فعالیت های اجتماعی، فرهنگ و رفاه بود. آمانسیو، خود ریاست این سازمان را بر عهده دارد و دختر کوچکش فلورا معاون او است. همچنین در سال ۲۰۱۲ مبلغ ۲۰ میلیون یورو به یک سازمان امداد کاتولیک رومی اهدا کرد.

برخی از دارایی های اورتگا

  • در تمام شهر های بزرگ اسپانیا املاک و مستغلات دارد.
  • در پنج پایتخت اروپا نیز املاک دارد.
  • ارزش ساختمان های خریداری شده توسط آمانسیو، حدود ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده شده.
  • یک جت شخصی مدل bd-700 به ارزش ۴۵ میلیون دلار.
  • صاحب یکی از لوکس ترین اسکله و هتل های جهان به نام epict residences & hotel در میامی.

hotel ortega

یک ساختمان اداری به ارزش ۶۷۰ میلیون دلار در بخش مرکزی لندن.

  • همچنین کل بلوک جاده لینکلن در ساحل میامی فلوریدا را به قیمت ۳۷۰ میلیون دلار خریداری کرده است.

چکیده مطلب:

اورتگا به کارش عشق دارد و به ندرت به تعطیلات میرود. هنوز هم در همان کافه قدیمی قهوه میخورد. او هرگز از استراحت گاه های میلیونی که برای ثروتمندان طراحی شده استفاده نمیکند. همچنین علاقه عجیب و غریبی به پرورش بز و جوجه دارد. قطعا در صنعت مد و پوشاک کسی در برابر تجربه و مهارت آمانسیو اورتگا حرفی برای گفتن ندارد. اما جالبی زندگی این مرد بیلیون دلاری سادگی اوست. یک کت سرمه ای، یک لباس سفید و شلوار خاکستری که هیچ کدام از برند های خودش نیست را میپوشد. داستان زندگی اش نشان میدهد، توجه به مشتریان، اعتماد به نفس و ابتکار در کسب و کار نکاتی است که باعث پیشرفت چشم گیر بیزنس شما خواهد شد.

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۲ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • عالی

    پاسخ
  • جواد محمودی
    ۶ دی ۱۴۰۰ ۰۱:۴۹

    اینکه آدم ساده پوشی هست درست،اینکه هنوز مکانهای قدیمی هم می‌ره درست،اینکه از تجملات دوره درست،اما اینکه لباسهایی که تولید خودشه رو نمیپوشه خیلی تعطیلاته

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.