مارک ‌الیوت ‌زاکربرگ، برنامه‌نویس، کارآفرین، نیکوکار آمریکایی، رئیس هیأت مدیره و مؤسس شبکه اجتماعی فیس‌بوک است. زاکربرگ در ۲۳ سالگی توانست به جوانترین میلیاردر جهان تبدیل شود. در سال ۲۰۰۸ مجله‌ی فوربس زاکربرگ را به عنوان جوانترین میلیاردری که ثروتش را شخصاً بدست آورده است، معرفی کرد. در حال حاضر و در اوایل نوامبر ۲۰۱۹، زاکربرگ در ۳۵ سالگی، با حدود ۷۳/۵ میلیارد دلار یکی از ثروتمندترین افراد دنیاست. او از این نظر پنجمین شخص ثروتمند در جهان محسوب ‌می‌شود!

زاکربرگ در سال ۲۰۱۰ از طرف مجله‌ی تایم به عنوان شخصیت سال معرفی شده است. ریچارد استنگل سردبیر تایم در این مورد می‌گوید:

“شبکه‌ی اجتماعی زاکربرگ انسان‌های دنیا را به هم متصل کرده است. فیس‌بوک سومین کشور بزرگ جهان است که شهروندانش را کاملاً می‌شناسد و هیچ دولتی در دنیا به‌ پای او نمی‌رسد.”

مارک زاکربرگ، نابغه‌ی برنامه‌نویس

مارک در تاریخ ۱۴ می ۱۹۸۴ در شهر وایت پلینز نیویورک، در خانواده‌ای تحصیل‌کرده به دنیا آمد. او تنها پسر ادوارد زاکربرگ دندان‌پزشک و کارن کمپنر روانشناس بود. سه خواهر او رندی، دانا و امیل زاکربرگ نام دارند. اجداد او چند قرن قبل از اتریش، لهستان و آلمان به ایالات متحده مهاجرت کرده بودند.

وی از دوره دبستان با کامپیوتر آشنا شد و خیلی زود استعداد خود را در زمینه‌ی برنامه‌نویسی نشان داد. او در کلاس‌های مختلف مثل ریاضیات، نجوم، فیزیک و ادبیات کلاسیک همه جوایز مدرسه را کسب کرده بود. او در دوران دبیرستان، به آکادمی معتبر فیلیپس اکستر در نیوهمپشایر رفت و در رشته‌های علوم ادبیات نیز نتایج فوق‌العاده‌ای کسب کرد. همچنین در همین دوران کاپیتان تیم شمشیربازی بازی دبیرستان فیلیپس اکستر نیز شده بود. علاقه زاکربرگ تنها به کامپیوتر ختم نمی‌شد. بلکه او در ورزش و ادبیات حماسی نیز استعداد زیادی داشت. به طوری که بر روی اشعار حماسی یونان باستان تسلط کامل داشت!

تصویری از دوران کودکی مارک زاکربرگ

تصویری از دوران کودکی مارک زاکربرگ

آتاری تا فیس‌بوک، مسیری که زاکربرگ پیمود!

مارک با کمک پدرش ادوارد، با برنامه‌نویسی پایه‌ای آتاری شروع به یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی کرد. پیشرفتش به‌قدری سریع بود که پدرش مجبور شد یک مدرس متخصص برنامه‌نویسی به نام دیوید نیومن را استخدام کند! نیومن کار سختی به‌عنوان یک معلم در پیش داشت، چون پیشرفت مارک سریع‌تر از آموزش‌های آن بود. وی یک نرم‌افزار پیام‌رسان خانگی به نام زاکنت (ZuckNet) ساخت که تمام کامپیوترهای خانه و محل کار پدرش را به هم متصل می‌کرد و اجازه می‌داد پیام‌ها بین خانه و مطب انتقال یابند. زاکنت به‌نوعی نسخه ابتدایی مسنجر اِی‌او‌اِل (AOL) است که سال‌ها بعد به عنوان یک پیام‌رسان پرقدرت وارد بازار شد.

در همان سنین نوجوانی، مارک زاکربرگ با عشق و علاقه خود به کارهای مرتبط با برنامه‌نویسی می‌پرداخت. او یک نرم‌افزار پخش رسانه‌ای هوشمند به نام سیناپس برای فایل‌های صوتی طراحی‌کرد. در همان زمان شرکت‌های مایکروسافت و اِی‌او‌اِل علاقه شدید خود را به این برنامه نشان دادند؛ ولی مارک درخواست آن‌ها برای همکاری را قبول نکرد!

مارک زاکربرگ در حال کار با لپتاپ وایو قدیمی خود!

مارک زاکربرگ در حال کار با لپتاپ وایو قدیمی خود!

ورود و خروج زاکربرگ به هاروارد، فقط در دو سال!

پس از دوران دبیرستان نوبت به ورود به دانشگاه بود. دانشگاه هاروارد مقصد بعدی زاکربرگ برای پیمودن مسیر پر افتخارش بود! او خیلی زود و در سال دوم حضورش در هاروارد به چهره معروف برنامه‌نویسی دانشگاه تبدیل‌شد و دو برنامه به نام‌های کورس‌مَچ (Coursematch) و فیس‌مش (Facemash) را برای دانشجو‌ها نوشت. اولی در انتخاب واحد به دانشجویان کمک می‌کرد و دومی یک برنامه برای انتخاب فرد خوشگل‌تر در دانشگاه بود! این برنامه به قدری پرطرفدار شد که سرورهای سایت دانشگاه هاروارد را دچار اختلال می‌کرد! به همین دلیل یک اخطار کتبی از طرف دانشگاه برای مارک ارسال شد! او هم در یک مقاله‌ای ضمن عذرخواهی اعلام کرد که کار درستی نکرده است.

در ۴ فوریه سال ۲۰۰۴ مارک فرآیند برنامه‌نویسی وب‌سایت جدیدی را با آدرس thefacebook.com شروع کرد. چهار نفر از دوستانش (ادواردو ساورین، اندرو مک کالم، کریس هیوز و داستین موسکوویتز) در این کار به او کمک می‌کردند. این وب‌سایت در ابتدا برای دانشگاه هاروارد طراحی شد؛ اما مدتی بعد در کالج‌ها و دانشگاه‌های دیگر هم توسعه یافت. پروژه آن‌ها خیلی سریع رشد کرد و پس از مدتی مارک تصمیم گرفت دانشگاه را در همان دوره کارشناسی ترک کند! مهم‌ترین ویژگی فیس‌بوک این بود که افرادی که در دنیای واقعی باهم دوست بودند، می‌توانستند به‌وسیله‌ی فیس‌بوک به‌صورت آنلاین باهم در ارتباط باشند.

در سال ۲۰۱۷ زاکربرگ مدرک دکترای افتخاری خود را از دانشگاه هاروارد، همان‌ جایی که آن را برای رسیدن به افسانه شخصی‌اش رها کرده بود، دریافت کرد.

مارک زاکربرگ تنها دو سال پس از ورود به هاروارد آن را رها کرد!

مارک زاکربرگ تنها دو سال پس از ورود به هاروارد آن را رها کرد!

تبلیغات، راه درآمدزایی فیس‌بوک

در سال ۲۰۱۳ حجم معاملات در گردش فیس‌بوک به ۷.۸۷ میلیارد دلار و ارزش خالص درآمد این شرکت به ۱.۵ میلیارد رسید. این مقدار در سال ۲۰۱۸ به ۵۵ میلیارد دلار افزایش یافته است! یک جهش بزرگ در طی ۵ سال! این داستان از آن‌جا جالب‌تر می‌شود که بدانیم فیسبوک در سال ۲۰۰۴ و در یک اتاق کوچک در سیلیکون وَلی (Silicon Valey) کار خود را آغاز کرده بود!

درآمد اصلی فیس‌بوک از تبلیغات متنی در صفحات شبکه‌های اجتماعی به دست می‌آید. تعداد کاربران فعال و زمانی که آن‌ها در این وب‌سایت صرف می‌کنند، به کانالی برای کسب درآمد از طریق تبلیغات تبدیل‌ شده است.

به طور دقیق‌تر بهتر است بگوییم که ۸۵% این درآمدها از طریق تبلیغات متنی و مابقی آن هم هم به‌واسطه‌ی خرید و فروش‌ مجازی از کانال‌های این وب‌سایت به دست آمده‌اند. یک کسب و کار اینترنتی با بی‌نهایت دلار درآمد!

مارک زاکربرگ در جواب شرکت‌هایی که قصد خرید فیس‌بوک را داشتند می‌گوید:

“دغدغه‌ی ما پول نیست. هدف من و همکارانم این است که یک جریان باز اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهیم. برای ما ایده مالکیت یک شرکت بزرگ مدیا، آنقدرها ایده جذابی نیست.” – مارک زاکربرگ

مارک زاکربرگ و پیوند غرب و شرق

زاکربرگ اولین بار در سال ۲۰۰۳ با پریسیلا چان ملاقات کرد. چان متولد بوستون آمریکا بود و پدر و مادرش از پناهندگان ویتنامی – چینی بودند. این آشنایی منجر به رابطه‌ای شد که تاکنون نیز ادامه دارد! یک روز پس از راه‌اندازی رسمی فیس‌بوک چان به این صفحه‌ی اجتماعی پیوست و از اولین کسانی بود که فعالیت خود را در فیس‌بوک شروع کرد. در ۱۹ می سال ۲۰۱۲ مارک زاکربرگ با پریسیلا چان در پالوآلتوی کالیفرنیا ازدواج کرد و در دسامبر سال ۲۰۱۵ آن‌ها اعلام کردند که صاحب دختری به نام ماکسیما چان زاکربرگ شده‌اند!

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، افراد موفق و ثروتمندان خودساخته باورهای نژادپرستانه‌ای ندارند. بسیاری از آن‌ها حتی صمیمی‌ترین دوستان و یا همسر خود را بدون کوچکترین توجهی به این گونه مسائل انتخاب می‌کنند. شاید مارک زاکربرک را بتوان سمبل و نمادی برای این موضوع دانست!

مارک زاکربرگ در کنار همسر چینی و دختر تازه متولد شده‌اش!

مارک زاکربرگ در کنار همسر چینی و دختر تازه متولد شده‌اش!

زاکربرگ فقیرترین ثروتمند

دستمزد مارک زاکربرگ به عنوان مدیرعامل فیسبوک تنها یک دلار در سال است! البته زاکربرگ حدود ۳۰% از سهام کل فیسبوک را در اختیار دارد و سود سالیانه سهام هم در سر جای خودش هست! اما وی به رغم داشتن ثروت افسانه‌ای همیشه از زندگی تجملاتی فاصله گرفته است. تیلور وینکلووس، کارآفرین معروف و از دوستان زاکربرگ درباره وی می‌گوید: “او فقیرترین ثروتمندی است که تا بحال دیده ام.”

جالب است که بدانید مدیرعامل ۷۳/۵ میلیارد دلاری فیس‌بوک تقریباً همیشه با یک سویشرت یا تی‌شرت خاکستری در محافل عمومی حاضر می‌‌شود. او به جای خریدن ماشینی لوکس و مدرن، یک فولکس جی تی آی مشکی دنده‌ای به ارزش ۳۰ هزار دلار سوار می‌‌شود و علاقه‌ای به خودنمایی ندارد. زاکربرگ ترجیح می‌‌دهد پول خود را در حریم خصوصی‌اش صرف کند و نه برای نشان دادن به دیگران!

تصاویری از زاکربرگ و تیشرت طوسی همیشگی او!

تصاویری از زاکربرگ و تیشرت طوسی همیشگی او!

زاکربرگ جهان را جای بهتری برای زندگی می‌کند؟

مارک زاکر‌برگ از همان سال‌هایی که به موفقیت و شهرت رسید، میلیون‌ها دلار صرف اقدامات بشردوستانه کرد. در سپتامبر سال ۲۰۱۰ او صد میلیون دلار برای حمایت از مدارس دولتی نیوجرسی اهدا کرد و در دسامبر همان سال به همراه ثروتمندانی چون بیل گیتس، جرج لوکاس و وارن بافت تعهدنامه نیکوکاری را امضا کرد که تضمین می‌کرد که حداقل ۵۰ درصد ثروت خود را در طول دوران زندگی‌اش به خیریه اهدا می‌کند. وی در سال ۲۰۱۳ مبلغ ۹۹۲ میلیون دلار به یک بنیاد خیریه و در سال ۲۰۱۴ مبلغ ۷۵ میلیون دلار به بیمارستان مرکزی سانفرانسیسکو اهدا کرد.

پس از به دنیا آمدن دختر زاکربرگ، او و همسرش عهد کردند که در آینده ۹۹ درصد سهامشان در فیس‌بوک را به بهبود پتانسیل‌های انسانی، ترویج برابری و توسعه جهانی اختصاص دهند. این‌ها تنها بخشی از اقدامات خیرخواهانه و انسان‌دوستانه زاکربرگ است. به راستی که روح یک انسان به چه عظمتی می‌تواند برسد؟!

شبکه اجتماعی، فیلمی از یک کارآفرین

شبکه اجتماعی (Social Network) فیلمی درام به کارگردانی دیوید فینچر محصول سال ۲۰۱۰ ایالات متحده آمریکاست. این فیلم درباره‌ی ایجاد شبکه اجتماعی فیسبوک و زندگی مارک زاکربرگ خالق این سایت و بر اساس کتابی با نام ”میلیاردرهای تصادفی“ نوشته بن مزریک (Ben Mezrich)، ساخته شده است. در سال ۲۰۱۱ در هشتاد و سومین دوره مراسم اسکار شبکه اجتماعی برنده جایزه اسکار بهترین فیلم‌نامه اقتباسی، جایزه اسکار برای بهترین تدوین فیلم و بهترین موسیقی شد. این فیلم خیلی زود توجه دوستداران سینما را به خود جلب کرده و علی‌رغم جلب نظر بسیاری از منتقدین، به فروشی در حدود ۲۲۵ میلیون دلار رسید! اگر به زاکر‌برگ و داستان موفقیت آن علاقه دارید توصیه می‌کنیم که این فیلم را حتما یک بار ببینید!

من آرزو می‌کردم تا زمانی که زنده‌ام، کسی در مورد زندگی من فیلمی نسازد!” – مارک زاکربرگ

نکته‌های جالب درباره‌ی زاکربرگ

  • زاکربرگ در لیست توانمندی‌های خود در دانشگاه نوشته است که می‌تواند به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، عبری، لاتین و یونان باستان بنویسد و بخواند.
  • بر اساس گزارش خبرگذاری ABCNews، زاکربرگ کور رنگی قرمز- سبز دارد و فقط رنگ آبی را می‎تواند به درستی تشخص دهد! به همین دلیل قالب اصلی فیسبوک به رنگ آبی طراحی شده است.
  • شما هرگز نمی‌توانید صفحه شخصی زاکربرگ در فیس‎بوک را مسدود کنید!
  • بر اساس گزارشی در سایت بیزینس این ثروتمند خودساخته در خانه‌اش تلویزیون ندارد!
  • او اولین فرد با سن کمتر از ۳۰ سال در جهان است که بزرگترین هدیه بشر دوستانه را اهدا کرده است.
  • جمله‌ی مورد‌علاقه‌ی او از انیشتین: “همه چیز را تا آنجایی که ‎می توانید ساده کنید، اما هیچ گاه ساده‌ترین حالت آن را ارائه ندهید.”
  • خواننده و نوازنده مورد علاقه مارک زاکربرگ “لیدی‎گاگا” و “دافت پونگ” و کتاب ”بازی اندر” از کتاب‌های مورد علاقه اوست.

تصویری از مارک زاکربرگ در حال ورود به کاخ سفید

تصویری از مارک زاکربرگ در حال ورود به کاخ سفید

چکیده مطالب:

به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل موفقیت مارک زاکربرگ از دوران بچگی تا بزرگسالی تلاش و پیگیری مداوم او در زمینه‌ی علوم کامپیوتر و برنامه‌نویسی است. او با پشتکار و نادیده نگرفتن توانمندی‌هایش توانست پله پله راه موفقیت را کشف کرده و آخرین دستاورد خود، فیس‌بوک، را به یکی از بزرگترین شبکه‌های اجتماعی دنیا تبدیل کند.

زاکربرگ به ما می‌آموزد که می‌توان در اوج ثروت و شهرت، ساده و به دور از تجملات زندگی کرده و ثروت خود را صرف کمک به مردم دنیا و پیشرفت تکنولوژی کرد. به عقیده‌ی او تنها راه رسیدن به موفقیت این است که ذهن برنده داشته باشیم! شاید بهتر است ما هم کمی به این موضوع بیشتر فکر کنیم! به‌ راستی که او جوان‌ترین ثروتمند خودساخته جهان است!

در این دنیا که هر لحظه در حال تغییر است، بزرگترین ریسک این است که ریسک نکنید، استراتژی که به شکست منتهی میشود این است که خطر نکنید.مارک زاکربرگ

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۲ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.