برادر بزرگتر!

چارلز کوک، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت صنایع کوک، تاجر، نیکوکار و کارآفرین آمریکایی است. او به همراه برادرش دیوید کوک دو سهامدار اصلی شرکت صنایع کوک هستند. این دو برادر هر یک ۴۲% از سهام این شرکت را در اختیار دارند. چارلز کوک در سال ۲۰۱۲ ششمین فرد ثروتمند جهان بود. در حال حاضر او و برادرش دیوید هر یک با ثروتی در حدود ۵۰ میلیارد دلار در رتبه ۱۵ و ۱۶ این فهرست قرار گرفته‌اند. شرکت صنایع کوک در حال حاضر با درآمد سالیانه بیش از ۱۱۵ میلیارد دلار و ۱۲۰ هزار نفر پرسنل در ۶۰ کشور دنیا، دومین شرکت بزرگ خصوصی در ایالت متحده است.

شروع زندگی، شروع کسب و کار!

چارلز در اول نوامبر سال ۱۹۳۵ در شهر ویچیتای کانزاس متولد شد. پدربزرگ چارلز یعنی هری کوک در سال ۱۸۸۸ از هلند به ایالات متحده مهاجرت کرده بود. وی از همان ابتدا فعالیت‌های اقتصادی خود را آغاز کرده و یک روزنامه را تاسیس نمود. او همچنین سهامدار یکی از شرکت‌های راه‌آهن تگزاس نیز به شمار می‌رفت.

چارلز، فرزند دوم کلمنتین ماری و فرد کوک است. پدرش فرد، دانش‌آموخته دانشگاه MIT و موسس شرکت راک آیلند بود که بعدها فرزندانش به احترام وی نام آن را به صنایع کوک تغییر دادند. در سال ۱۹۲۱ فرد کوک نوعی روش پالایش نفت خام را ابداع کرد که بعدها پایه‌گذار تأسیس و رشد شرکت صنایع کوک شد.

دوران کودکی برادران کوک در یک قاب!

دوران کودکی برادران کوک در یک قاب!

پدر چارلز بسیار سخت‌گیر بود. تا جایی که او در سال ۲۰۱۶ و در یکی از مصاحبه‌هایش می‌گوید:

علی‌رغم زندگی در یک خانواده سطح بالا و توانمند، پدر من همیشه مرا مجبور می‌کرد طوری کار کنم که گویی فقیرترین انسان روی زمین هستم!”  – چارلز کوک

پس از سپری کردن دوران تحصیل ابتدایی و دبیرستان، چارلز هم مانند پدر و دیگر برادرانش وارد دانشگاه ماساچوست یا همان MIT شد. او در سال ۱۹۵۷ مدرک کارشناسی را در رشته عمومی مهندسی، در سال ۱۹۵۸ مدرک کارشناسی ارشد مهندسی هسته‌ای و در سال ۱۹۶۰ دومین مدرک کارشناسی ارشد را در رشته مهندسی شیمی دریافت کرد. جالب است که چارلز پس ار پایان دوران دانشگاه اجازه نداشت وارد شرکت پدر شود. بلکه می‌بایست مدتی را در کارگاه‌ها و شرکت‌های کوچک برای کسب تجربه می‌گذراند.

پس از چند سال کار در شرکت‌های مختلف سرانجام او به شهر ویچیتا بازگشت تا در شرکت پدرش به نام نفت و پالایش راک آیلند مشغول به کار شود. در سال ۱۹۶۷ و در ۳۲ سالگی چارلز موفق شد مدیریت شرکت را به عهده بگیرد. در آن زمان شرکت راک آیلند یکی از پالایشگاه‌های کوچک ایالت تگزاس به شمار می‌رفت. در همان سال بود که وی به افتخار پدرش نام شرکت را به صنایع کوک تغییر داد. از زمان ریاست چارلز کوک بر شرکت تاکنون، درآمدها و فعالیت‌های این شرکت بیش از ۲۰۰۰ برابر افزایش یافته است!

محل زندگی چارلز کوک در شهر ویچیتا ایالت کانزاس

محل زندگی چارلز کوک در شهر ویچیتا ایالت کانزاس

یک غول خصوصی!

همزمان با رشد و گسترش شرکت و خرید پالایشگاه‌های دیگر توسط برداران کوک، اختلافاتی نیز میان سهامداران اصلی آن یعنی این چهار برادر شکل گرفته بود. در نهایت پیگیری‌های حقوقی منجر به خریدن سهام عمده شرکت توسط چارلز و دیوید کوک از دو برادر دیگر شد. این دو طی حدود ۵۰ سال علاوه بر مدیریت شرکت، هر یک حدود ۴۲% از سهام آن را نیز در اختیار داشته‌اند. لذا شرکت صنایع کوک دومین شرکت بزرگ خصوصی آمریکا نیز به شمار می‌رود.

یکی از مواردی که باعث موفقیت چارلز در این سال‌ها شده است، استفاده از سیستم مدیریتی بازار محور (MBM) می‌باشد. این سیستم که خود چارلز کوک نیز مبتکر آن بوده به جای اختصاص حقوق و مزایا به ازای ساعت کاری، بر اساس ارزش افزوده‌ای که کارکنان ایجاد می‌کنند به آن‌ها دستمزد و پاداش اختصاص می‌دهد.

ارزش شرکت صنایع کوک در سال‌های اخیر به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. فعالیت‌های صنایع کوک بسیار گسترده است اما بیشتر شامل تولید و سرمایه‌گذاری در شرکت‌های زیرمجموعه حوزه‌ نفت، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها، صنایع شیمیایی، انرژی، الیاف، خط لوله، مواد معدنی و کاغذ، پلیمرها، امور مالی و سرمایه‌گذاری می‌شود. این شرکت در حال حاضر بیش از ۱۲۰ هزار شغل در حدود ۶۰ کشور جهان ایجاد کرده و در آمد سالیانه آن در حدود ۱۱۵ میلیارد دلار می‌باشد!

کار، کار، کار!

سختکوشی کوک از دوران کودکی به سال‌های بعد زندگی او هم سرایت کرده است. در همان دوران تحصیل هم او تا ۲۵ سالگی یک مدرک کارشناسی و دو مدرک کارشناسی ارشد ار دانشگاه MIT دریافت کرده بود. توجه کنید که دانشگاه MIT همواره جزو ۳ دانشگاه برتر و مطرح دنیا بوده و هست! پس از دوران تحصیل کوک معمولا روزانه ۱۲ ساعت را در دفتر خود مشغول به کار بود و مدت زیادی از استراحت در منزل را هم به کار کردن می‌پرداخت. نزدیکان و دوستان او می‌گویند که وی حتی آخر هفته‌ها نیز مشغول کار کردن بوده و از مدیران شرکت خود نیز همین انتظار را داشته است! او معمولا جلسات کاری خود را در روزهای آخر هفته برگزار می‌کرده است!

علاوه بر ریاست شرکت صنایع کوک، او ریاست چند شرکت و کمپانی دیگر در زمینه بازارهای مالی، صنایع کاغذسازی، رزین و فایبرگلاس و … را نیز بر عهده دارد. او همچنین چندین انجمن را راه‌اندازی کرده و یا به راه‌اندازی آن‌ها کمک کرده است. از این جمله می‌توان به انجمن کاتو، انجمن مطالعات انسان‌شناسی و مرکز مرکاتوس در دانشگاه Gerorge Mason اشاره کرد.

تصویری از چارلز کوک در دفتر کار خود

تصویری از چارلز کوک در دفتر کار خود

پول، قدرت می‌آورد!

ثروت کوک به قدری زیاد بوده که باعث اثرگذاری دیدگاه‌های سیاسی او شده است. وی فردی لیبرال بوده و از حامیان مالی حزب جمهوری‌خواه آمریکا است. البته که او یکی از مخالفان سیاست‌های دو رئیس جمهور اخیر جمهوری‌خواه یعنی جورج دبلیو بوش و دونالد ترامپ می‌باشد. گفته می‌شود که او و برادرش دیوید، صدها میلیون دلار را صرف کنار رفتن دونالد ترامپ از رقابت‌های انتتخاباتی کرده‌ بودند. چارلز کوک همچنین از طرفداران اقتصاد آزاد و آزادی‌های اجتماعی است. وی تلاش‌های زیادی برای کوچک کردن دولت آمریکا و به صورت کلی طبقه سیاسی جامعه انجام داده است.

کوک فعالیت‌های بسیار زیادی نیز در امور خیرخواهانه دارد. او موسس تعداد زیادی از بنیادهای اجتماعی و فرهنگی در آمریکا است. در سال ۲۰۰۸، مجله Business week او را بین ۵۰ فرد بخشنده در آمریکا قرار داد. در میان سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸ کوک مبلغی در حدود ۲۴۶ میلیون دلار را برای گسترش مطالعات اجتماعی و سیاسی اهدا کرده بود. او همچنین مدرک دکترای افتخاری دانشگاه George Mason را بپاس کمک‌های گسترده مالی به دانشجویان دریافت کرده است. بیشتر کمک‌های مالی او در زمینه گسترش و پیشرفت دانشگاه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است.

جوایز و عناوین

چارلز کوک در ۸۳ سال زندگی موفقش افتخارات و جوایز بسیار زیادی را کسب کرد. افتخاراتی که شاید هر یک از آن‌ها سال‌ها تلاش و پشتکار را طلب می‌کند. برخی از این عناوین و جوایز به شرح زیر است:

  • دکترای افتخاری علوم از دانشگاه George Mason برای حمایت‌های بی‌وقفه از پروژه‌های اقتصادی
  • دکترای افتخاری بازرگانی از دانشگاه Washburn
  • دکترای افتخاری حقوق از دانشکده Babson
  • مدال افتخاری ریاست از دانشگاه ایالت Wichita در سال ۲۰۰۴
  • جایزه مدافع عدالت در سال ۲۰۱۱ از انجمن Criminal Defence Lawyers
  • جایزه نیکوکار برتر ویلیام سایمون در سال ۲۰۱۱ از Philanthropy Roundtable
  • و افتخارات بسیار زیاد دیگر…

چکیده مطلب:

شاید آموزنده‌ترین نکته از زندگی‌نامه چارلز کوک، میلیاردر خودساخته آمریکایی، مربوط به دوران کودکی و توجوانی او باشد. زمانی که وی غلی‌رغم زندگی در یک خانواده مرفه و سطح بالا، به توصیه پدر و بر خلاف دوستانش به سختی در امور خانواده و کار در مزرعه مشغول بود. همین روحیه تلاش و خستگی‌ناپذیری از کوک یک انسان بزرگ و ثروتمند ساخته است. نکته جالب دیگر در زندگی کوک عدم علاقه او به شهرت است. پانزدهمین مرد ثروتمند جهان همواره بیشتر اوقات فراغت خود را صرف امور خانواده کرده و از شهرت گریزان بوده است. به عقیده او صرف زمان برای جلب توجه کار بیهوده‌ای است! به نظر شما طرز فکر ما چقدر به طرز فکر این میلیاردهای خودساخته نزدیک است ؟!

“من قصد ندارم عمر خود را صرف شهرت و معروف‌شدن نزد دیگران کنم!” – چارلز کوک

عمارت مدرن چارلز کوک در محدوده Rustic Canyon ایالات متحده

عمارت مدرن چارلز کوک در محدوده Rustic Canyon ایالات متحده

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۴ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.